Голяма изложба на художника Константин (Кочо) Гърнев (1893-1966) се открива

...
 Голяма изложба на художника Константин (Кочо) Гърнев (1893-1966) се открива
Коментари Харесай

Константин Гърнев – един европеец в Националната галерия

 Голяма галерия на художника Константин (Кочо) Гърнев (1893-1966) се открива на 15 февруари, четвъртък, от 18 ч. в Двореца на пл. „ Княз Aлександър I “, където ще може да се види до 25 март. Тя е готова от екипа на изложба „ Виктория “, издирил над 100 картини на забравения огромен създател, и Националната изложба.
Повече от 80 години след първата му независима изява в България и след блестяща кариера в Европа, Константин Гърнев се „ завръща “ в родината със 120 маслени платна. Фактът, че той живее в Германия, а след гибелта му пластичното му завещание остава там, предопределя през днешния ден епизодичното присъединяване на негови работи в изложения или на арт-пазара у нас. Щастливият случай картините да се завърнат в България прави актуалната галерия неповторима. Тя експонира за първи път в неговата целокупност творчеството на Гърнев, основано след втората половина на 40-те. Това дава опция на публиката и експертите да се убедят в мощния изящен гений на един съвременно образуван европейски художник, останал крепко обвързван с българските си корени. Картините са реставрирани от художник реставратора Силвия Варадинова-Пападаки.

По мотив на125-годишнината от рождението на Константин Гърнев притежателят на изложба „ Виктория “ Павел Тодоров подарява за сбирката на НГ едно от дребното непокътнати ранни творби на художника – „ Октобърфест “ от 30-те.

Константин Гърнев е роден на 18 януари 1893 в благоевградското село Либяхово (днес Илинден). Между 1912 и 1921 година учи с спиране в Рисувалното учебно заведение в София. По време на Първата международна война е командирован като боен художник. През 1922 година отпътува за Германия и се открива в Мюнхен, където живее до края на живота си. Там става почитател на изтъкнатите професори Херман Грьобер и Франц декор Щук. Пътува из цяла Европа, посещава и Северна Африка, Мароко, Палестина, Турция, Сирия, Ерусалим... По-голямата част от творчеството на художника е унищожено при бомбардировките над Мюнхен по време на Втората международна война, само че след 1945 година той продължава интензивно да рисува.

Картините на Гърнев превземат с обилни интериори, женски облици, голи тела, градски пейзажи, натюрморти. Произведенията му са разнообразни от всичко, което българското изкуство познава от 30 до 60-те години на предишния век. Богатството на хрумвания, форми и цветове, плътната, извънредно колоритна живопис, сюжетното разнообразие и невероятното чувство за съвременно омагьосват от пръв взор. Експозицията е придружена от първокласен азбучник. Представянето на създателя в изданието е от доцент Ружа Маринска. Монографията стартира с уводни думи от акад. Светлин Русев.

 
 Автопортрет на художника Автопортрет на художника
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР